2016-06-09
O japońskich nożach słów kilka
Sushi jest potrawą znaną i kochaną nie tylko przez Japończyków. Można powiedzieć, że narodowe danie mieszkańców tych wysp zaraziło swoim smakiem i kunsztem wykonania wiele osób w praktycznie większości krajów świata. Na niemal każdej szerokości geograficznej są fani sushi i osoby potrafiące je wykonać. Przyznać trzeba, że dla amatora, osoby nie znającej się na rzeczy przygotowanie samodzielnie tego dania będzie zadaniem w zasadzie niewykonalnym.
Do jego przygotowania rzecz jasna potrzebne są świeże, całkowicie surowe ryby, dodatki roślinne, jak również odpowiednie narzędzia. Mało kto wie jak wielki i szeroki jest wybór narzędzi do wykonywania sushi. Wiedzą o tym jednak przede wszystkim właściciele lokali, w których serwuje się oryginalnie przygotowane sushi według japońskich receptur, zgodnie ze sztuką i przede wszystkim z użyciem odpowiednich narzędzi. Odpowiedni nóź szefa kuchni rzecz jasna się przyda, ale nie tylko on. Są przede wszystkim specjalne noże, które mają przeznaczenie jedynie w przypadku przygotowywania sushi. Mają często kute ostrze i wykonane są z niesamowicie solidnych stopów metali. Ponadprzeciętny nóż kuchenny na pewno również się nam przyda i sprawdzi doskonale w wypadku robienia tego dania, a kute noże damasceńskie również będą się nadawały do wykonywania niektórych elementów tego dania. Jakie więc są najlepsze noże japońskie do robienia sushi? To oczywiście japońskie noże jak chociażby japońskie noże kai shun i im podobne.
Trochę więcej o markach japońskich noży
Są również takie marki jak noże japońskie Global, których nie trzeba przedstawiać praktycznie żadnemu fanowi sushi. To noże, które doskonale się będą nadawały do wykonywania tego dania. Nimi zrobimy to w sposób perfekcyjny i doskonały bez żadnych problemów radząc sobie z praktycznie wszystkimi składnikami. Podobnymi nożami są japońskie noże Chroma, które również dobrze sprawdzają się przede wszystkim przy wykonywaniu takich dań. Co ważne noże takie jak noże japońskie Tojiro i wspominane noże przeznaczone przede wszystkim do sushi będą również produktami na lata, które przy odrobinie kreatywności będą również przydatne do wielu innych czynności, a nie jedynie do wykonywania sushi w domu.
Jaki nóż zatem wybrać?
Wybór noża nie jest sprawą łatwą. Oczywiście należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego twardość. W tym wypadku japońskie noże kai shun lub noże japońskie Global okazać się mogą rozwiązaniami doskonałymi. Japońskie noże często wykonywane są jeszcze lepiej niż te produkowane w Europie, jeżeli chodzi o ich twardość. Są nawet o 10% twardsze aniżeli w przypadku europejskich odpowiedników. To jedna z tych cech, której zawdzięczamy doskonałość produktów z Japonii.
Również ze względu na rodzaj użytej stali będziemy mieli całkiem spory wybór. Chociażby japońskie noże Chroma to doskonałej jakości stal nierdzewna z dodatkiem chromu. Do niedawna jednak wykonywano również takie noże starszymi technikami czyli z minimalną domieszką węgla. Zapewniało to lepszą twardość tworzywa, ale oczywiście znacznie mniejszą odporność na wiele czynników takich jak chociażby korozja. Od niedawna również noże Tomiro są wykonywane w taki sposób i gwarantują dzięki temu jeszcze dłuższą trwałość. Dodawanie chromu do stopu jest niesamowicie ciekawym i mądrym posunięciem, dzięki któremu stanowczo wydłużamy żywotność takiego przedmiotu. W przypadku noży węglowych należy o taki nóż szefa kuchni dobrze dbać i odpowiednio go pielęgnować. Dzięki temu posłuży nam on znacznie dłużej i pozostanie całkowicie odporny na korozję. Wystarczy, że będziemy go wycierali do sucha zawsze z dodatkiem substancji takich jak chociażby cytryna czy pomidor.
Ważnym elementem jest również to jak bardzo znana jest firma produkująca noże. Nawet z najlepszych materiałów słaba firma nie będzie w stanie stworzyć czegoś dobrego. Te najbardziej znane marki, które są rozpoznawalne od wielu lat będą jednak stanowiły o swojej jakości i możemy być co do takich produktów pewni całkowicie. Kupujemy wtedy na pewno noże do sushi, które wystarczą nam na wiele lat.
Twardy nóż będzie dłużej zachowywać swoją ostrość, ale będzie znacznie bardziej podatny na kruszenie się i korozję. To dość oczywisty wniosek, który tyczy się nie tylko tych materiałów, ale w zasadzie większości kwestii technicznych. Chociażby kute noże damasceńskie tępią się nieco szybciej jak większość noży japońskich, ale za to ich twardość jest niesamowicie duża. Dzięki temu będziemy mogli doskonale nim operować nie tylko przy sushi, ale również przy przygotowywaniu wielu innych dań i potraw.
Nóż japoński - dobra decyzja
Jeżeli chcesz kupić ponadprzeciętny nóż kuchenny możesz śmiało wybrać noże japońskie. To klasa sama w sobie. Często znajdziemy w nich kute ostrze i niesamowicie piękne, ozdobne rękojeści. Dzięki temu na pewno również taki nóż poza tym, że będzie przydatny w naszym domu będzie również niezmiernie piękną ozdobą. Wybierając konkretne noże do sushi polecamy zdecydować się na zastosowanie gotowego zestawu, którym przygotujemy większość odmian tego dania. Zwracajmy również uwagę na końcówki noży, szerokość ostrza, także rozmiar rękojeści. Ważne by trzymało się go wygodnie z dłoni i sprawnie nim operowało w trakcie przyrządzania posiłków.
Szeroki wybór noży japoński znajdą Państwo na naszej stronie.
Szeroki wybór noży japoński znajdą Państwo na naszej stronie.